Şevket Pozcu Özgeçmişi

27.12.2017 6312

ŞEVKET POZCU ANADOLU LİSESİNİN ÖZGEÇMİŞİ

Mersin'de bulunduğumuz semte ve okulumuza adını veren Şevket POZCU 1892'de İstanbul Beşiktaş'ta doğmuştur. Babası Raşit Şevki Bey Düzceli, annesi Rukiye Hanım ise Rizelidir. İlk ve ortaöğrenimini Düzce'de tamamladıktan sonra ticarete atılımış,1.Dünya Savaşı ve Milli Mücadele yıllarında askeri birçok hizmetlerde çalışmıştır. Şevket Pozcu 'nun ilk eşi Aliye Pozcu 'dur. Aliye Pozcu'nun vefat etmesinden sonra Nebahat Hanımla evlenir. Bu evliliğinden fotoğraf sanatçısı olan kızı Şemsa Hanım ve İşadamı olan oğlu Derya Bey dünyaya gelir. Şevket Pozcu 1958 yılında İstanbul Taksim Fransız Hastanesinde yaşama veda etmiştir.

Cumhuriyetin kuruluş yıllarında Anadolu'nun birçok yerinde demiryolu yapımında önemli görevler üstlenmiştir. Rayların döşenmesine teknik anlamda POZ denilmesi sebebiyle Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanlıklarında POZCU lakabıyla tanınan Şevket Bey soyadı kanunu çıkınca POZCU soyadını seçmiştir.

Şevket Pozcu hayırseverliğinin eğitim ve kültür alanındaki bir yansıması olarak yaptırılan okulumuz 2000-2001 öğretim yılında POZCU LİSESİ adıyla 40 öğretmen 600 öğrenciyle eğitim-öğretime başlamıştır.2004-2005 öğretim yılında MERSİN ŞEVKET POZCU LİSESİ adını alan okulumuz, 2013 yılında Genel Liselerin Anadolu Liselerine dönüştürülmesi kapsamında 2013-2014 öğretim yılından itibaren ŞEVKET POZCU ANADOLU LESESİ adını almıştır.

Halen 34 dersliği, Z Kütüphanesi ve Konferans Salonu bulunan okulumuz, 1273 öğrencisi,1 Müdür,3 Müdür Yardımcısı, 71 öğretmen,3 Rehber Öğretmen, 2 Memur ve 2 Hizmetli personeli ile eğitim-öğretime devam etmektedir.